Soalan Lazim

S.

Siapa yang layak untuk membuat pinjaman yang ditawarkan?

J.

Untuk makluman, kebanyakan pinjaman yang ditawarkan adalah untuk Kakitangan Kerajaan sahaja. Namun bagi pihak swasta kami akan bantu apa yang termampu untuk membantu anda mendapatkan pinjaman dan nasihat kewangan daripada pihak kami.

S.

Bagaimana proses permohonan dan semak kelayakan pinjaman dilakukan?

J.

Accordion Content
 1. Semakan Online melalui Borang Online. Pemohon bagi maklumat peribadi dan maklumat gaji untuk semak kelayakan.
 2. Maklumat gaji anda akan disemak ke Sistem Online Biro Angkasa untuk mendapatkan pecahan akaun yang ada dalam system Biro Angkasa. Bahagian pemprosesan akan menganalisis semua akaun pinjaman sedia ada untuk membuat keputusan yang mana akaun boleh buat overlap atau pertindihan.
 3. Bahagian Pemprosesan akan hubungi pemohon. Pemprosesan akan menghubungi pemohon untuk memaklumkan hasil analisis dan memperoleh persetujuan dari pemohon untuk meneruskan dengan permohonan pinjaman. Pemprosesan akan menghubungi permohonan sama ada melalui sms atau panggilan telefon.
 4. Sekiranya kami dapat persetujuan daripada pemohon. Borang dan semua maklumat yang berkaitan akan dihantar kepada permohonan melalui e-mel atau faks.
 5. Semak borang dan dokumen dari pemohon. Bahagian pemprosesan akan semak kelengkapan borang dan semua dokumen yang diperlukan.
 6. Borang pemohonan akan diproses ke Bahagian Kelulusan yang berkenaan untuk mendapatkan kode kelulusan.

S.

Potongan gaji di slip gaji melebihi 60%, layakkah saya memohon?

J.

Jika potongan gaji anda melebihi 60%, pihak akan kami memberi cadangan penstrukturan semula semua potongan sedia ada anda bagi memastikan anda layak memohon pinjaman peribadi yang diperlukan. Semak kelayakan anda sekarang!

S.

Nama saya CCRIS, CTOS atau blacklist, macam mana nak pohon pinjaman peribadi?

J.

Accordion Content

Pihak kami boleh bantu anda. Berikut serba sedikit keterangan berkenaan CTOS & Blacklist (Bankrupt).

Apa maksud dengan CTOS dan blacklist?

Pelanggan-pelanggan dengan masalah senarai hitam masih boleh memohon untuk pinjaman peribadi. Walau bagaimanapun kelulusan akan bergantung pada jumlah senarai hitam dan pelanggan-pelanggan mungkin akan diminta untuk mendapatkan surat penyata settlement blacklist dari bank-bank yang berkenaan.

Proses kelulusan untuk pelanggan-pelanggan yang ada masalah blacklist adalah kira-kira 12 hari bekerja. Amaun maksima blacklist yang boleh diterima adalah RM 30,000. Untuk pelanggan-pelanggan yang amaun blacklist yang melebihi RM 30,000, sila rujuk kepada panel kelulusan untuk mendapatkan keputusan penerimaan pemohonan pinjaman peribadi.

Kami telah menyediakan pelbagai fasiliti untuk memudahkan dan mempercepatkan proses kelulusan pinjaman untuk pelanggan-pelanggan yang telah disenarai hitam. Sila semak kelayakan dahulu dan memberitahu jumlah blacklist yang berkenaan.

CCRIS = Central Credit Reference Information System

Laporan RINGKASAN KREDIT

Laporan Ringkasan Kredit memaparkan Ringkasan maklumat yang berhubungan dengan liabiliti customer sedia ada dan berpotensi yang timbul daripada kemudahan kredit yang diperolehi daripada institusi kewangan di Malaysia. Liabiliti termasuk mereka di mana pelanggan telah mendapat pinjaman sendiri, liabiliti akaun-akaun bersama, pemilik tunggal / perkongsian / badan-badan profesional di mana pelanggan Pemilik / Rakan perniagaan. Ia juga termasuk liabiliti di mana pelanggan penjamin bagi peminjam lain.

Bagaimana untuk menyemak CCRIS saya?
Jika anda tinggal di Lembah Klang, anda perlu pergi ke Bank Negara di Jalan Dato ‘Onn. Pergi ke Blok D, tingkat, dan anda hanya perlu menunjukkan MyKad anda kepada mereka. Kaunter Perkhidmatan akan mengesahkan MyKad anda, dan anda perlu mengisi dari. Bergantung kepada bilangan pelanggan, anda akan dipanggil dan mereka akan bertanya sama ada ini adalah kali pertama anda atau tidak. Jika tidak, perunding akan memberikan penerangan secara terperinci mengenai bagaimana untuk membaca Laporan Kredit terperinci seperti yang dilampirkan di bawah.

Dari laporan yang diberikan, anda boleh dengan mudah dapat menyemak sama ada anda mempunyai jumlah belum jelas atau tidak bagi tiap-tiap pinjaman atau kad kredit anda. Jika anda boleh melihat selain daripada 0 nombor dalam PENJALANAN AKAUN UNTUK lajur 2 BULAN TERAKHIR, terutamanya untuk 3 bulan yang lalu, maka anda akan mendapat masalah apabila memohon apa-apa pinjaman. Laporan ini hanya boleh diberikan kepada anda oleh Bank Negara sekali setahun.

S.

Kenapa saya perlu Pinjaman Bertindih (Overlap)?

J.

Accordion Content
 1. Pinjaman (hutang) mungkin dibiayai semula atau overlap atas sebab-sebab tertentu:

 • Untuk mengambil kesempatan daripada kadar faedah yang lebih baik (mengurangkan pembayaran bulanan atau tempoh yang dikurangkan)
 • Untuk menyatukan hutang lain ke dalam satu pinjaman (kontinjen yang berpotensi lebih lama / lebih pendek panjang ke atas perbezaan kadar faedah dan yuran)
 • Untuk mengurangkan bayaran balik bulanan (sering untuk jangka masa panjang, bergantung kepada perbezaan kadar faedah dan yuran)
 • Untuk mengurangkan atau mengubah risiko (pensuisan contohnya dari kadar berubah kepada pinjaman kadar tetap)
 • Untuk membebaskan tunai (sering untuk jangka masa panjang, bergantung kepada perbezaan kadar faedah dan yuran)
 • Mendapatkan rebat tunai atau membaik pulih gaji bersih
 1. Semak kelayakan anda sekarang.

  Berminat dengan overlap? Sila isi borang online untuk membolehkan bahagian pemprosesan dari kita menyemak pecahan akaun pinjaman anda yang di bank-bank dan koperasi-koperasi. Bahagian pemprosesan kemudian akan hubungi anda balik untuk memberitahi had kelayakan dan pelbagai manfaat untuk anda daripada overlap.

  Semua Tentang Overlap atau Refinance
  Pembiayaan Semula atau Overlap atau Refinance boleh merujuk kepada penggantian obligasi hutang sedia ada dengan obligasi hutang di bawah syarat-syarat yang berbeza. The terma-terma dan syarat-syarat pembiayaan semula mungkin berbeza-beza secara meluas oleh negara, wilayah, atau negeri, berdasarkan beberapa faktor-faktor ekonomi itu sebagai, risiko sedia ada, risiko diunjurkan, kestabilan politik sebuah negara, kestabilan mata wang, peraturan-peraturan perbankan, kepercayaan kredit peminjam, dan penarafan kredit negara. Banyak di negara-negara perindustrian, satu bentuk yang sama pembiayaan semula adalah tempat gadai janji mastautin utama.
  Jika penggantian hutang berlaku di bawah kesusahan kewangan, pembiayaan semula mungkin disebut sebagai penyusunan semula hutang.

  Pembiayaan semula atas sebab-sebab 2, 3, dan 5 yang biasanya dijalankan oleh peminjam yang menghadapi masalah kewangan untuk mengurangkan obligasi pembayaran balik bulanan mereka, dengan azab yang mereka akan mengambil masa yang lebih lama untuk membayar hutang mereka.
  Dalam konteks kewangan peribadi (seperti yang menentang korporat), pembiayaan semula hutang-hutang yang pelbagai menjadikan pengurusan hutang lebih mudah. Jika hutang, faedah tinggi seperti hutang kad kredit, disatukan ke dalam gadai janji rumah, peminjam mampu membayar hutang yang tinggal pada kadar gadai janji sepanjang tempoh yang lebih lama.

  Cara untuk membiayai semula Pinjaman Rumah anda
  Dengan persaingan yang memanaskan di kalangan bank-bank perdagangan untuk perbankan ke atas pinjaman rumah, pinjaman rumah promosi yang lebih baru dan berdaya saing pakej pembiayaan semula yang terdapat di pasaran untuk menarik pemilik rumah untuk membiayai semula pinjaman sedia ada mereka. Berikutan memotong kadar faedah oleh Malaysia bank pusat, bank-bank yang paling komersial telah disemak semula kadar pinjaman asas (BLR) mereka dari 6.75% kepada 5,75-6,0%. Dengan kadar faedah tren yang lebih rendah, ia adalah masa yang baik untuk mengkaji semula, menyusun semula dan membiayai semula pinjaman yang sedia ada anda. Terdapat beberapa sebab-sebab yang baik bahawa pemilik rumah akan mendapat manfaat daripada menukar pinjaman mereka kepada pinjaman baru dengan kadar faedah yang lebih rendah;

  Lebih rendah ansuran bulanan anda
  ¨ Penyatuan hutang
  ¨ Menggunakan Ekuiti yang sedia ada pada laman Utama
  ¨ Memendekkan tempoh pinjaman rumah anda
  ¨ Menggabungkan gadai janji yang pertama dan kedua
  ¨ Mengurangkan faedah yang anda bayar sepanjang hayat pinjaman
  ¨ Beralih daripada pinjaman perumahan konvensional dengan kadar berubah kepada pinjaman kadar tetap atau pinjaman Islam (atau sebaliknya)
  ¨ Menghapuskan MRTA gadai janji insurans

  Sebelum memilih untuk membiayai semula, adalah penting untuk pemilik rumah dan pelabur hartanah untuk mempertimbangkan simpanan atau faedah pembiayaan semula berbanding dengan kos pembiayaan semula. Adakah anda sendiri Analisis pulang modal antara tabungan jangka panjang dan kos pembiayaan semula untuk menentukan sama ada simpanan benar-benar melebihi kos pembiayaan semula atau sebaliknya.

  Walau bagaimanapun, terdapat keadaan di mana pembiayaan semula tidak mungkin memberi anda penjimatan maksimum seperti apabila anda mempunyai pendek baki tahun-tahun akan bersara pinjaman anda dan lain-lain Rujuk Kenapa mengatakan tidak kepada pembiayaan semula.

  Untuk pemilik rumah Malaysia serta pelabur hartanah yang tidak menentu memegang harta itu untuk jangka masa panjang atau anda mempunyai rancangan untuk menjual harta itu dalam tempoh terdekat, tidak semua pakej pembiayaan semula akan memberikan anda manfaat pembiayaan semula yang terbaik. Pembiayaan semula pakej dengan ciri-ciri “Zero-Entry Cost” atau “Zero-Moving Cost” mungkin tidak semestinya pilihan yang terbaik, bergantung kepada keperluan kewangan anda. Di bawah pakej itu, walaupun anda tidak perlu membayar apa-apa yuran pemprosesan, yuran guaman, duti setem, penilaian awal yuran, pinjaman tertakluk kepada kadar faedah yang lebih tinggi dan pengenaan yuran keluar atau penalti penebusan awal sehingga 5% daripada jumlah pinjaman (berbeza dari bank ke bank) sekiranya anda memilih untuk menebus pinjaman anda dalam lock-dalam tempoh 5 tahun. Contoh jika pemilik rumah untuk menebus pinjaman sebanyak RM200, 000.00 dalam masa lock-dalam tempoh, beliau telah membayar 5% daripada yuran keluar iaitu RM10, 000.00!!

  Kami telah mencari penjual harta yang terperangkap dengan pinjaman dengan lock-dalam tempoh dan hanya menyedari bahawa jika mereka membuat keputusan untuk membeli banyak yang ditawarkan oleh pembeli yang berminat, mereka perlu membayar yuran keluar untuk menebus pinjaman terlalu awal. Sebaliknya, jika mereka memilih untuk menunggu sehingga tamat tempoh lock-dalam tahun iaitu selepas 5 tahun untuk mengelakkan pembayaran yuran keluar, mereka mungkin kehilangan peluang untuk mengambil kesempatan keuntungan atau kehilangan jualan yang disebabkan oleh keadaan pasaran yang berubah-ubah. Bagi hartanah pelaburan, alternatif yang lebih baik adalah untuk mencari pembiayaan semula pakej dengan tiada yuran keluar atau lebih pendek lock-dalam tempoh yang memberikan anda lebih fleksibiliti dari segi menjual / menyewa, walaupun pada mulanya anda mungkin perlu membayar kadar faedah yang lebih tinggi sedikit dan kos dokumentasi, ia masih lebih baik daripada membayar yuran keluar yang boleh mencairkan keuntungan modal anda.

  Berikut adalah satu senarai semak bagi membimbing anda untuk membiayai semula pinjaman rumah:

  1. Dapatkan maklumat mengenai gadai janji semasa

  Untuk gadai janji semasa, anda harus mampu untuk mendapatkan maklumat yang berikut dari bank:

  • Jumlah kira-kira atau ringgit tertunggak yang ditinggalkan di gadai janji;
  • Baki bilangan tahun ke atas gadai janji;
  • Kadar faedah ke atas pinjaman.
  1. Dapatkan maklumat mengenai pinjaman baru

  Bagi pinjaman baru, anda perlu mendapatkan maklumat mengenai  perkara-perkara berikut:

  • Terma atau bilangan tahun pinjaman baru;
  • Kadar faedah ke atas pinjaman baru (kadar faedah terkini boleh serendahsebagai BLR – 2.4%).
  1. Dapatkan kos pembiayaan semula

  Kos anda mungkin untuk menghadapi apabila pembiayaan semula termasuk:

  • Yuran pemprosesan atau yuran permohonan;
  • Yuran cek kredit;
  • Yuran guaman;
  • Duti setem;
  • Pengeluaran yuran;
  • Yuran penilaian;
  • Yuran penebusan (jika berkenaan).